tisdag 2 juni 2009

Maktfördelning à la EU

Vid en EU-debatt under veckan mötte jag en folkpartist som tyckte det var ok att översätta subsidiaritet med närhet. Detta är inte annat än att reducera den viktiga maktfördelningsprincip som från början var en kristdemokratisk princip som idag tillämpas inom hela EU-strukturen.

Subsidiär betyder understödja och vi Kristdemokrater brukar uttrycka det med att beslut ska ske på lägsta möjliga effektiva eller ändamålsenliga nivå. För det första bygger vi samhället nerifrån och upp. Och det som vi därhemma vi köksbordet kan besluta om ska inte kommunen ta över. Däremot är det kommunens uppgift att understödja familjen att ta sitt ansvar för t ex det uppväxande släktet. Samma sak är det med det som görs av den ideella sektorn.

Ibland brukar det uttryckas lite slarvigt med att det som kommunen ansvarar för ska inte staten lägga sig i. Men faktum är att staten ska lägga sig i genom att ha en understödjande roll men inte genom att beröva kommunen ansvaret. Och det som staten tar ansvar för ska inte EU ta över. Däremot har EU en understödjande roll gentemot staten.

Lägsta möjliga ändamålsenliga nivå kan vara överstatlig nivå, inte minst när det gäller t ex miljöfrågor, som ofta inte gör halt vid nationsgränsen.

Inga kommentarer: