Så här ska unga få jobb!
Jag ska kämpa och jag ska streta
Så att våra unga får chans att arbeta
Den höga ungdomsarbetslösheten, som befästes på en nivå över 20 procent strax efter millennieskiftet, är alltjämt ett stort bekymmer. Även när vi under senare år haft högkonjunktur, har ungdomsarbetslösheten legat på en hög nivå. Siffror är höga även om vi beaktar att ungefär hälften av de arbetslösa unga är heltidsstuderande som söker jobb.
På ungdomssidan är det framförallt unga som saknar komplett gymnasieutbildning som har särskilt svårt att få jobb. Betygen är viktiga, liksom kontakter och möjligheter att visa vad man går för.
Sverige har faktiskt en högre arbetslöshet bland ungdomar än genomsnittet av EU:s medlemsländer. I Holland, Österrike och Tyskland ligger ungdomsarbetslösheten på 10 procent, medan vi i Sverige ligger på mer än det dubbla.
Ofta påpekas att det som särskiljer Sverige i förhållande till andra jämförbara länder är att vi har brister i utbildningssystemet, höga ingångslöner, en stel arbetsrätt samt små företagares tveksamheter till att låta det egna företaget växa och tryggt våga anställa. Detta kan definitivt ha en avgörande betydelse för vår höga ungdomsarbetslöshet.
Regeringen har halverat arbetsgivaravgiften för ungdomar och satsat på gymnasial yrkesutbildning och yrkeshögskola för att ungdomarna ska stå bättre rustade och bättre motsvara den efterfrågan som näringslivet har.
IF Metall har arbetat fram ett ungdomsavtal med särskilda introduktionslöner för ungdomar som anställs inom industrin där också arbetet kombineras med företagsförlagd utbildning. När jag pratar med ungdomar är de ofta positiva till något lägre ingångslöner för att över huvud taget komma in på arbetsmarknaden. De flesta inser ju att det är bättre med en fot inne än båda utanför.
Arbetsmarknadens parter har ett särskilt stort ansvar för hur arbetsrätten kan utvecklas. Jag har svårt att förstå dem som ropar på skrotning av Lagen om anställningsskydd, LAS, men däremot kan det vara nödvändigt att reformera LAS och hitta ett flexiblare system, så att inte en hel ungdomsgeneration stängs ute från arbetsmarknaden.
En fortsatt god juletid önskar jag dig!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar