fredag 7 december 2012

Lucka nr 7

Vi måste sätta stopp för bluffakturor


Många företag sätts på det hala
Inget har de köpt, ändå ska de betala
Men kanske kan bedrägerierna hämmas
Om vi minskar möjligheten att skrämmas

Kreditupplysningslagen bör ändras så att de striktare reglerna för privatpersoner också gäller för företag, så att dessa inte tvingas betala fakturor utan att ha köpt något. En faktura måste på så vis vara välgrundad och ha slagits fast i domstol eller av annan myndighet för att ett kreditupplysningsföretag ska få lämna ut uppgifter. Det här är förslaget i ännu en av de motioner som jag lämnat in, den här gången tillsammans med Roland Utbult.

Jag vill minska risken för att företagare ska skrämmas att betala för att slippa betalningsanmärkningar. I dag får företag betalningsanmärkning redan vid ansökan om betalningsföreläggande, oavsett om grunden i ansökan om betalningsförläggande är riktig eller inte. Detta utnyttjas av bluffaktureringsföretag, som vid utebliven betalning ansöker om betalningsföreläggande. Av rädsla för att få betalningsanmärkning väljer många småföretag att betala, trots att de vet att det är en bluffaktura.


Faktura.


Det här är den sjunde luckan i min adventskalender. Varje dag fram till julafton skriver jag om aktuell politik. Se till att du inte missar något! Klicka här för att komma till lucköppningen på larsaxel.se, där du kan se alla luckor i december.

Glad advent och trevlig helg!

Inga kommentarer: